Andoni Goikoetxea Olaskoaga, eller Goiko blandt venner, spillede i løbet af sin lange karriere i primært Athletic Bilbao mere end 300 kampe i Primera División og fornemme 39 kampe for det spanske landshold. Alligevel er baskeren med jernkæben primært kendt for en række benbrækkende tacklinger på nogle af verdens bedste fodboldspillere. Særligt én af slagsen bagfra mod Diego Maradona i en ligakamp mellem FC Barcelona og Athletic Bilbao den 24. september 1983 står den dag i dag indprentet på de fleste fodboldkenderes nethinde. Den argentinske driblekonge brækkede sin venstre ankel og fik næsten smadret karrieren. Goikoetxea fik tilnavnet Slagteren fra Bilbao.

Slagterne fra Bilbao er et forlag stiftet i juni 2014. Vi forfatter fodboldsingler med fokus på den spændende, aktuelle historie – med alt lige fra store trends til små anekdoter – fra fortidens, nutidens og fremtidens fodboldverden. Vi bestræber os på at begå fodboldjournalistik, der er mere end kampreferater og spillerinterviews. Hér er historiske strømninger og taktiske overvejelser ikke bare det ekstra stjernedrys, men selve bunden for en analyse, der medtænker flere dynamikker end spillerform, formation og placering i tabellen. Vi vil ikke nøjes med at svare på hvadhvem og hvor, men stræber efter at nærme os et hvorfor. Og så er det vores mål at være komplet kompromisløse – ligesom benbrækkeren fra Baskerlandet.

Bag projektet står:

Kenneth McNeil
Mathias Ravn

 

Omtale af Slagterne fra Bilbao i andre medier:

Indslag i Radio24syv-kulturprogrammet AK 24syv den 17. juni 2014, hvor vi selv er i studiet (spol frem til 1:33:15 nedenfor):

Artikel i Mediawatch den 11. juni 2014 (tryk på pilene/swipe for at gå til næste side):

  • MediaWatch-artikel - side 1
  • MediaWatch-artikel - side 2
  • MediaWatch-artikel - side 3

Det siger andre…

Stoffet bliver behandlet med vid, perspektiv og et blik for detaljen, som vidner om, at her har vi med nogle forfattere at gøre, som kender og holder af deres fodbold.”
– Morten Bruun, fodboldekspert på 6’eren og tidl. landsholdsspiller.

”Der mangler publikationer på dansk, der behandler fodbold mere i dybden end hverdagsmedierne. Den indsigt formidler Slagterne fra Bilbao flot. Det er et tiltrængt åndehul, hvor man kan fordybe sig i fodboldverdenen.”
– Henrik Fallesen, journalist på DR Sporten og vært på Fodboldmagasinets podcast.

”Slagterne fra Bilbao er intet mindre end fremragende læsning. Deres lærerige fodboldsingler er både til fodboldelskeren og nørden samt til ham eller hende, der bare har lyst til at blive klogere på verdens bedste sport.
Peter Møller, vært på DR Sporten og tidl. landsholdsspiller.

”Slagterne fra Bilbao har en ambition at nå videre end hvem, hvad og hvorfor. Det lykkes. De ser sammenhænge, som andre ville have ønsket, at de havde set – og de gør frem for alt læseren klogere. Jeg ser allerede frem til, at de sætter næste præcise tackling ind!”
– 
Gisle Thorsen, journalist på Ekstra Bladet og vinder af prisen som Årets Sportsjournalist 2012.

Slagterne fra BilbaoSlagterne fra Bilbao
x
Menu